Çam Ağacı Süslemek & Tarihçesi

Smm Panel
3 min readDec 18, 2019

--

Çam Ağacı Süslemek & Tarihçesi

Çam Ağacı Süslemek ve Çam Ağacı Süslemenin Tarihçesi. Yılbaşlarında kutlama yapılan mekanlarda veya bazı evlerde görülen ışıklı, süslü ve göz kamaştırıcı çam ağaçlarını herkes mutlaka görmüştür. Ülkemizde evlerde böyle bir eylem pek rastlanan bir durum olmamakla birlikte, özellikle Hristiyanlık dinin yaygın olduğu batı kültürlerinde çok sık rastlanan bir durumdur.
Genelde yapay çam ağaçlarını ışıklandırarak, çeşitli aksesuarlar veya hediyelik eşyalar ile süslemek olan bu eylem sanılanın aksine Hristiyanlık temelli değildir. Çam ağacı süslemenin tarihçesine dikkatli bir şekilde bakılırsa, ilk kez çam ağacı süslemenin Pagan dinlerinde yapıldığı görülür. Paganizm ise temelinde doğaya büyük bir saygı duymak olan bir anlayıştır. Yani doğayı üstün görmek onu ilahlaştırmak gibi bir durum. Ama tabi sonraları bu anlayış Hristiyanlar arasında yaygınlık kazanmıştır. Noel de ve yılbaşında yapılan bir ritüel haline gelmiştir.

Çam Ağacı Süslemenin Tarihçesi

Ama elbette çam ağacı süslemek yalnızca Pagan dinlerinde veya Hrisyiyanlıkta yok. Geçmişte pek çok medeniyette çam ağacı süsleme eylemini gerçekleştirmiştir. Tabi her bir uygarlıkta ve dinde başka bir şekilde algılanmış ve uygulanmıştır.
Çam ağacı süslemenin ilk örneklerini veren paganlar, çam ağacı süslemeyi doğaya duydukları saygıdan dolayı yapıyorlardı. Zaten pagan anlayışının temelinde de doğaya duyulan saygı yer alıyordu, bu ritüeli de saygılarını göstermek maksatlı yapmışlardır. Pagan anlayışında çam ağacına ayrı bir önem verilmiştir. Bunun yanında diğer tüm ağaçlarda paganların en çok saygı duyduğu nesnelerden olmuştur. Günümüzde de halen başka şekillerde devam eden bir anlayıştır Paganizm. Çam Ağacı Süslemek farklı toplumlarda farklı yorumlanmıştır.
Paganlar dışında Mısırlılar ve Çinlilerde çam ağacı süsleme eylemini gerçekleştirmiştir. Ancak onlar çam ağaçlarına başka türden anlamlar yüklemişlerdir. Yılın her vakti yeşil kalabilen çam ağaçları Mısır ve Çin medeniyetlerinde ölümsüzlüğün simgesi olarak görülmüştür. Süsleme olayı ise yeni yıla girerken yapılmaya başlanmıştır. Genel olarak zamansızlığı vurgulamak maksatlı yapılan bu olay gelenek şeklinde devam etmiştir. Yahudilerde çam ağacını ölümsüzlüğün simgesi olarak görmüşlerdir. Çam ağacının dalların ile çelenkler hazırlamışlar ve iyi dilekler ile birlikte ölülerini uğurlamışlardır.
Avrupada Çam Ağacı Geleneği
Avrupada Çam Ağacı Süslemek , Avrupa da çam ağacı süsleme geleneği ise biraz daha farklı bir şekilde başlamıştır. Hristiyanlık öncesi Avrupa da yaygın olarak putperestlik hakimdi. Ancak bu putperestlik doğu kültürlerinde olduğu gibi elle yapılan bir neseneye tapınmak değil doğaya tapınmak idi. Bir nevi paganların dini boyutu. Ağaçlara tapınmanın gayet yaygın olduğu Avrupa da Hristiyanlık yayılmaya başlayınca, Avrupa insanı eski gelenekleri bırakmayıp ağaçlara farklı anlamlar yüklemeye başlamışlardır. Bu anlamları vurgulamak maksadı ile de ağaçlarda süslemeler yapılmıştır.
İskandinav bölgesi de denilen Kuzey Avrupa da ilk kez çam ağaçları süslenilmeye başlamıştır. Ancak bu süsleme günümüz günümüzde ki gibi bir anlayış ile değildir. Noel vakti süslenen ağaçlara kuşlar için çeşitli besinler bağlanırdı. Yani bir nevi çam ağaçlarını kuşlar için süslemişlerdir. Ancak Almanlar günümüz çam ağacı süslemeciliğinin temelini atmıştır diyebiliriz. Noel zamanlarında, çam ağaçlarının bir türü olan köknar ağaçlarını Adem ile Havva ya atıfta bulunmak maksatlı elmalar ile süslemeye başlamışlardır. Hem evlerinin dışına hem de içlerine yerleştirdikleri bu ağaçlara zaman ile birlikte daha farklı besinlerde eklemeye başlamışlardır. Şu an bile süslenen ağaçlara bakılırsa süslü püslü elmalar görülebilir.
Türkler de Ve İslam da Çam Ağacı Süslemek
Her ne kadar zayıf bir söylentide olsa eski zamanlarda Türklerinde çam ağacı süslediğine dair rivayetler vardır. Ama belirttiğimiz gibi çok zayıf bir ihtimal bu.
İslami açıdan ise Kur’an da bu eylem hakkında bir bilgi olmadığı görülür. Ancak “Kim bir kavme benzerse o artık onlardandır.” Hadis-i Şerifi dolaylı yoldan bu eylemi yasaklar.

--

--